Tintagel 06-2018
Als er één kasteel verbonden is met de legendarische koning Arthur, dan is het wel Tintagel Castle. Het westelijke deel van Cornwall is bezaaid met plaatsen, die iets te maken hebben met het leven van deze koning, die misschien niet eens bestaan heeft. Er doen enorm veel verhalen de ronde over koning Arthur, maar ze zijn allemaal geschreven na de dood van deze koning in het jaar 542. Het zou best eens kunnen, dat de levens van verschillende Keltische stamleiders door elkaar zijn gevlochten als een resultaat van het eeuwenlang mondeling doorgeven van de bijzonderheden uit hun levens en daaruit is dan het levensverhaal van die in de literatuur nog springlevende koning Arthur voort gekomen.
Volgens de oude legenden zou Tintagel de geboorteplaats zijn van koning Arthur, dat toen Camelot heette, maar de plaats Glastonbury, circa honderd kilometer noordoostelijk van Tintagel gelegen, scoort minstens zo hoog. Geoffrey van Monmouth noteert in 1135 in zijn kroniek de 'Geschiedenis van de koningen van Engeland' vele legenden rond Arthur en met name die over zijn geboorte. En inderdaad er zijn enkele vage bewijzen. Uit opgravingen is gebleken dat er op de burchtheuvel houten gebouwen hebben gestaan, die dateren uit de tijd dat koning Arthur zou zijn geboren en nog niet zo lang geleden schijnt er op het schiereiland een steen te zijn gevonden, die de naam van koning Arthur draagt...Afgezien van de legendarische koning Arthur, als kasteelheer van Tintagel, komt als eerste historische figuur voor het kasteel Tintagel Richard, graaf van Cornwall uit de geschiedenis opdagen. Deze Richard was een broer van de Engelse koning Hendrik III, die regeerde van 1216 tot 1272. Richard, graaf van Cornwall, liet het kasteel van Tintagel bouwen, waarvan nu nog resten op het vasteland aanwezig zijn. Waarom hij dat deed en waarom hier op deze strategisch niet van belang zijnde plaats, is nooit duidelijk geworden. Waarschijnlijk gebruikte Richard de roem van de legendarische koning Arthur om zich te profileren, want hij had aspiraties om zich in de politieke arena van het vasteland te mengen en zelfs mee te dingen naar de titel van Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Richard liet meer kastelen bouwen, onder andere het kasteel van Launceston, ten noordwesten van Plymouth, dat een uitermate sterke fortificatie was. En daar verbleef hij ook vaak.
Het is dus niet zeker waarom Tintagel na het jaar 1000 gebouwd en gebruikt werd door Richard, maar het staat wel vrijwel vast dat volgende heren van Cornwall er nauwelijks naar hebben omgekeken. En zo zette het verval in van het kasteel van Tintagel.
In de zeventiende eeuw begonnen de verhalen rond koning Arthur hernieuwd de kop op te steken en in de eeuwen daarna werd het kasteel als 'het kasteel van koning Arthur' zelfs op kaarten van Cornwall opgenomen. Het gevolg was dat toen al stromen bezoekers naar Tintagel kwamen. Beroemde schrijvers als Dickens, Tennyson, Swinburne en anderen gingen schrijven over de Arthur-legenden en versterkten op die wijze de interesse bij het publiek. De stroom van bezoekers werd steeds groter.
Pas in 1855 begonnen de archeologen zich voor Tintagel te interesseren. Dominee Kinsman, de predikant van de parochiekerk van Tintagel deed veel moeite om de toegang tot het rotseiland te verbeteren. Hij slaagde er zelfs in het koninklijk paar, Victoria en Albert voor Tintagel te interesseren. Inderdaad heeft prins Albert zich daadwerkelijk met de toegangsproblemen tot het rotseiland Tintagel bezig gehouden. Natuurlijk profiteerde het dorpje van de grote stroom bezoekers en floreerde daarom als nooit tevoren. Er werden zelfs pogingen in het werk gesteld om een spoorlijn naar het dorpje te krijgen. Dat lukte niet, maar het 'spoorweghotel' kwam er wel. Met uitzicht over zee staat nu nabij het dorpje het grote blok van het 'Kasteelhotel Koning Arthur'. En de toeristen blijven komen. Van heinde en verre komen ze kijken, aangestoken door de nog immer verschijnende stroom aan publicaties over koning Arthur, de tovenaar Merlijn, de ridders van de Tafelronde en de heilige graal.....